Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Τίτλος έργου: Επιτέλους τα κύματα, Όλγα Αλεξοπούλου

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου έχει την χαρά να παρουσιάσει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου.

Μετά από μια δεκαετία διεθνούς παρουσίας της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου, το Μουσείο αναδεικνύει όχι μόνο το έργο της, αλλά και τις κοινές παράλληλες αναζητήσεις της με αυτές του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, όπως το πάθος τους για τις θαλασσογραφίες και τα ταξίδια τους στην Κίνα.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας γράφει "Αν ο Βασιλείου αντιπροσωπεύει την «επιστροφή στις ρίζες» κάποιες γενιές πίσω, η Αλεξοπούλου είναι εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς με υπερεθνικές αναζητήσεις. Μιας γενιάς που, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ψάχνει ρίζες και αναφορές ταυτόχρονα σε πολλαπλά γεωγραφικά και πολιτιστικά μήκη. Σε μία τέχνη αφαιρετικής εστίασης, όπου η πραγματικότητα φιλτράρεται και κάθε τι που θεωρείται περιττό αφαιρείται. Η ανθρώπινη παρουσία, εάν υπάρχει, δηλώνεται έμμεσα και φευγαλέα – ένα πλοίο, ένα φουγάρο, μία μορφή που μοιάζει με βιομηχανικό εργαλείο παραπέμπουν σ’ αυτήν. Η απόλυτη κυριαρχία ανήκει σε άλλα στοιχεία του άψυχου και έμψυχου κόσμου – εντυπωσιακές μορφές ορεινών όγκων, καταιγίδες, παγετώνες και ανταριασμένες θάλασσες – όλα αποτυπωμένα στο αμέσως αναγνωρίσιμο χρώμα του φυσικού ορυκτού. Οι συνθέσεις, συχνά αφηρημένες, πάνω στο χαρτί και την πορσελάνη, μεταδίδουν μία ένταση που καθηλώνει. Η τελική συγκίνηση είναι του φιλότεχνου, που αισθάνεται τα κοβάλτινα τοπία της Αλεξοπούλου να τον ρουφούν στον αλλόκοτο κόσμο των σιωπηλών τους εκρήξεων".

"Μπροστά μας ανοίγονται μονάχα μπλε ορίζοντες" γράφει η Ελένη Σταματούκου, συγγραφέας του "Μπλε", ενώ εμπνέεται από τις θαλασσογραφίες της Αλεξοπούλου και συνεχίζει: "Τα σώματα μας σαν την καταιγίδα, τα φύλα μας οξέα σφυρίγματα να ενώνονται και οι ανάσες μας αέρας που γεμίζει τα σωθικά μας. Τρικυμιώδης που είσαι αγάπη μου ακόμα και αυτή την μπλε σου ώρα…".
Ολγα Αλεξοπούλου
Η Όλγα Αλεξοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Οξφόρδης. Μέσα στο τελευταίο διάστημα, έργα της εκτέθηκαν σε μουσεία όπως το Νίγκμπο στην Κίνα και στην ατομική της έκθεση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, αλλά και σε αρκετές γκαλερί ανά τον κόσμο. Η Όλγα ήταν η Artist in Spotlight για το 2014 στην Διεθνή Έκθεση ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ 7 στην Αθήνα και επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο graffiti event She's a Leader του Women's Forum. Έχει ολοκληρώσει ίσως τη μεγαλύτερη τοιχογραφία street art στην Ελλάδα και τον Ιούλιο ήταν προσκεκλημένη στην Σουηδία στο φεστιβάλ Street Art Österlen.
Atelier Σπύρου Βασιλείου
Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου στεγάζεται στο ατμοσφαιρικό σπίτι-atelier –χαρακτηριστικό δείγμα Αθηναϊκού μοντερνισμού- όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης, απέναντι από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στη σκιά της Ακρόπολης. Το «Atelier Σπύρου Βασιλείου» ανασυνθέτει την καλλιτεχνική διαδρομή μίας από τις πλέον πληθωρικές και εμβληματικές μορφές της νεότερης ελληνικής τέχνης. Εγκαινιάστηκε το 2004, με στόχο την προβολή και ανάδειξη του έργου του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου, αλλά και τη διατήρηση του αρχείου του καλλιτέχνη.
Στο Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:30
Διάρκεια Έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας:      Δευ. - Τρι. κλειστά
Τετ. 10.00-16.00
Πεμ. 16.00-22.00
Παρ.10.00-16.00
Σαβ. - Κυρ. 12.00-16.00

Πληροφορίες:
Atelier Σπύρου Βασιλείου | Γουέμπστερ 5Α, 117 42, Ακρόπολη

Ιζαμπέλα, Όλγα ΑλεξοπούλουΔεν υπάρχουν σχόλια: