Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

Ομαδική ψυχοθεραπεία (ψυχόδραμα), στον Σύλλογο μας !


Άρχισαν στον Σύλλογο μας, οι ομαδικές συνεδρίες ψυχοδράματος (ψυχοθεραπείας).
Οι συνεδρίες γίνονται κάθε Παρασκευή, 18.00 έως 20.00.


Το «ψυχόδραμα», όπως φανερώνουν τα συνθετικά του, είναι η δράση της ψυχής, δηλ. η έμπρακτη απεικόνιση της εσωτερικής πραγματικότητας.
Βασίζεται στη φιλοσοφία του ψυχιάτρου Jacob Moreno, και αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των γνωστικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών λειτουργιών του ατόμου.
Δανείζεται στοιχεία από το αρχαίο ελληνικό δράμα (πρωταγωνιστής, σκηνή κτλ) και στοχεύει στην αναπαράσταση παρελθοντικών και παρόντων ή τη φαντασιακή απεικόνιση μελλοντικών σκηνών της ζωής, ενθαρρύνοντας την αυτογνωσία και τη συναισθηματική έκφραση του ατόμου.
Ο κόσμος που εγκαινιάζει είναι συμβολικός και ψυχολογικός και δεν ακολουθεί τους συμβατικούς κανόνες του τόπου και του χρόνου. 
Κινείται στα πλαίσια της υποκειμενικής πραγματικότητας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από την οπτική του πρωταγωνιστή και ακολουθεί τις ανάγκες του, προσφέροντας τη μοναδική ευκαιρία να αναβιώσει, με αφαιρετικό τρόπο, σκηνές από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. 
Μέσα από ένα πλήθος τεχνικών, προσφέρει την αίσθηση της πραγματικότητας διατηρώντας τη συμβολική ποιότητα των γεγονότων.
Το ψυχόδραμα εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές που έχουν στην ευχέρεια τους ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, με στόχο να ενισχύσουν τη μαγεία της εκδραμάτισης και να επιφέρουν τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα. 
Οι τεχνικές δράσης, προσφέρουν τη δυνατότητα αξιοποίησης όχι μόνο των λεγομένων αλλά και άλλων εξωλεκτικών πληροφοριών που δίνονται από τη συμπεριφορά, τη στάση του σώματος, την έκφραση του προσώπου, τη χροιά της φωνής κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: